Humanistliku kristluse manifest

Võtke petitsiooni autoriga ühendust

Arutelu teema on petitsiooni Humanistliku kristluse manifest jaoks automaatselt loodud.

Ariel

#476 Palvetav teadus

2011-09-22 18:03

Meenub kaugest koolipingis mõttetera, mis pärineb Alar Laatsi loengust (miski dogmaatika too oli): kristlik teoloogia on palvetav teadus. Huvitav mitmed siin kõnelejad enne oma mettetera paiskamist laiadele netiavarustele viitsisid põlve maha panna ja tibagi ülakorrusega nõu pidada? Isiklikult soovitan soojalt. Lõppeks olgu missugune see Kristuse ihu maapeal tahes (on see siis erinevad denominatsioonid või midagi abstraktsemat) ei ole ju tegemist pelga klubiga, millele hääletatatakse reeglid oma suva järgi. Kui peaks olema olemas elav Jumal ja ta peaks olema maise kirikuga mingilki määral seotud, siis ei tee paha tedagi vahel meenutada, eriti, kui kujundatakse uut ja paremat kirikut.

Külaline

#477 Re: Re: Re: Aga miks

2011-09-22 18:09

#465: - Re: Re: Aga miks 

 MIks mitte tähtsaks pidada iga allkirja andmata jätmist.


Külaline

#478 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2011-09-22 18:14

#475: - Re: Re: Re: Re: Re:  

 ASi on selles, et siin on isegi ilmselgelt neid, kes ei ole koguduse liikmed. Veel enam on neid ilmalikus meedias avaldatud manifesti järel.

Vennavaenu peale nutab Jeesus igal juhul Ka enda ärasalgamise peale.

Eenok Haamer

#480

2011-09-22 18:23

Kallis poeg Jaan (Lahe), sa oleksid pidanud enne mõtlikult lugema Luuka 14,31 ja 32. Enne sõttaminekut tuleb nõu pidada. Mis on su sõjakast kavatsusest saanud? Sa tahtsid maailma parandada ja mõtlesid hakata kirikust peale. Mõte võis olla hea, aga teostus viitab kiirustamisele. Mõtle järele, kes või mis sind ärritas. Tunnen sind pikka aega ja tean, et sa vahel ägestud ja siis see pärsib su mõtlemist ja kujundab väljaütlemised, mis esiteks võivad olla sinu meelest suisa õiged, aga vähene läbikaalutus saab hiljem selgeks.
Olen teeninud vaimulikuna 48 aastat ja olnud ka ise sageli üsna kriitiline, ent mu kogemus on, et selles kirikus on võimalik töötada. Mis puutub aga kõigi kirikute (EKN) poole pöördumisse, siis sellise manifestiga küll sel maastikul mitte midagi ei muuda. Olen pidanud oikumeenilist suunda väga tähtsaks, aga ütlen sulle, et tulemusi võib saavutada päris teistsugusel viisil, ja mitte peale pressides. Manifest on vallandanud palju sõnavahtu kommentaariumites, palju üksteise solvamisi ja solvumisi. Nii mõnigi on haiget saanud, aga kas ka õppinud? Ma kahtlen selles. Küsin, kas manifesti näol on tegemist humanismi või kristlusega. Neid kahte ei oska ma kuidagi üheks sõnapaariks liita. Humanism on inimese keskne, kristlus on tulenenud Jeesusest Kristusest, kes on Jumalast läkitatud maailma ja peaks olema seega Jumala keskne. Pealkirjas on midagi viltu.
Ometi üks kasu, mida sa tõenäoliselt ei osanud ette arvata, Martin Lutheri Ühingu ja Augsburgi Usutunnistuse Seltsi liikmed, kas nüüd küll kõik, oled ühele poolele saanud.
Mul on ettepanek. Kui sa midagi head oled saavutanud, siis võiks nüüd joone alla tõmmata ja selle manifesti humanistlikel kaalutlustel lihtsalt tagasi võtta. Praegune asjade käik, kõrvalistesse probleemidesse ja hoopis teise suunda hajumine, on juba näidanud, et sel manifestil ei saa olla ülesehitavat ja üldist vaimulikku kasu toovat tähendust. Kahju on ainult, et selle avaldamisega meedias on kallatud kristlikule usule sogast vett, mis kirikul sellest merest välja ujumise üsna raskeks teeb. Tasand paneb parastama: näed, kuidas nad ainult tülitsevad. Kirjavahetus liigub aina madalamas suunas. Sekkuvad need, kes paraku üldse ei valda temaatikat.
Aga meie pole ju sinuga tülitsenud? Vähemalt mina pole tahtnud. Kahju, kui sina seda sooviksid.

Eenok Haamer


Külaline

#481

2011-09-22 18:25

Kõnealune manifest on ilmselt teatud kirikukogu istungjärkude järelm.
Võrdleme nüüd Eesti Vabariigi presidendivalimiste eelset ja järgset "revolutsioonilist situatsiooni" ajakirjanduses - kui palju pahameelt nii ühelt kui teiselt poolt. Aga midagi ei ole teha, demokraatlik valimine on meie riigi Põhiseadusesse sisse kirjutatud.
Mitte niivõrd kole, aga hale on mõelda, et selle struktuuri inimesed, kes peaksid saama tuge sõnadest "Rahu ma jätan teile, oma rahu ma annan teile. Mina ei anna teile nõnda, nagu maailm annab", ei suuda seda rahu hoida. Viisakas vormis vähemalt. Ligi hiilib pisike mure: Kui te aga üksteisega purelete ja kisklete, siis vaadake, et te üksteist hoopis alla ei neela!
Kas ei ole Piibel tark raamat? Ehk avaks ja loeks mõne koha üle enne järgmise iseenesetarkus väljaütlemist.

Külaline

#482 Re:

2011-09-22 18:29

#481: -  

 Vabandus: kui oleksin enne teadnud austatud Eenok Haameri kirjutisest, ei oleks enda oma saatnud.

ivopill

#483 Re: Re: Re:

2011-09-22 18:35

#462: - Re: Re:

Tsiteerin: külaline 462

On täiesti arusaamatu, kuidas Te saate välja tulla väitega , et teate, kas teine inimene ikka võis vabalt otsustada ja kui palju ta üldse valikuvõimalusi omas või omab. Selles maises elus ja nagu vaidlustest nähtub, ka kirikuringkondades, pole isegi selles veel  otsusele jõutud, kas homoseksuaalsus on oma olemuselt isiku poolt teadlikult valitud patt või ikkagi pole ja seega pole ka  patu tagajärgedega hirmutamine eriti arukas. Pattusid on hullemaidki. Kohtupidamine ja repressioonid kuuluvad raudselt viimaste hulka.

Tead, kallis ligemine, aitab ikka nüüd küll vee sogamisest. Päris rumalate kari siin ka koos ei käi, ei ole sa esimene ega viimane selles kommentaariumis, kes on nillinud ja nihelenud siia ja sinnapoole ja asja keeruliseks ajanud, ette teade, et kavatsed selle allkirja nagunii anda. Kes keelab , eks igaüks valib poole. Kuni lõpuaja võitlusteni välja. Mis parata, kui sümpaatia kuulub kirikulõhkujatele ja pederastidele. Ometigi ei ole põrgu vestibüülis enam midagi peale hakata filosoofiaga, et... kas teine inimene ikka võib vabalt otsustada ja kui palju ta üldse valikuvõimalusi omas või omab... Valikud tehakse siin ja praegu. Homoseksuaalsus võib olla või mitte olla teadlikult valitud, samas selle propageerimine ja praktiseerimine ning veel enam - oma käitumisele lausa eesõiguste nõudmine pole mitte enam patt, vaid ülbe ning meelt parandamata patuse surmapatt. Pastor Heino Nurgale anti võimalus alustada Eestis nii öelda "puhtalt lehelt". Esiteks pettis ta oma kiriklikule ülemkarjasele antud lubadusi ning põhjustas oma käitumisega avalikke pahandusi. Mehele anti teenida üks Eesti parimaid ja tublimaid kogudusi, mida pikki aastaid oli teeninud hea ja võimekas hingekarjane. Ma ei hakka ette lugema tempe ja tembukesi, mille läbi sellest kogudusest kahe aasta jooksul varemed tekitati, eks neid anna siis loetleda, kui asi peaks konkreetseks minema. Nimesid, aegu ja asju. Jälk on selles prügikastis üldse sobrada, paraku ei alustanud meie. Seada teiseks. Ja kolmandaks, kui mehele anti veel üks võimalus  - auga emeriteeruda , oli kindlasti vaja hakata looma seda geikristlaste ühendust. Järgnev oli lihtsalt asjade loomulik käik. Mida siis veel pidanuks tehtama? Või ei olnud kogudus oma õpetajat väärt? Niisugustki häma olen kuulnud...depressiivsed Eesti väikelinnad....und so weiter.

Tsiteerin taas:

Nii mõnedki manifesti toetajad on pidanud vajalikuks oma nime peita. Ju siis on, mida karta ning kaotada...

Mida karta? EW seadused kaitsevad kõiki oma kodanikke. Piinlikkust tunda aga küll. Ja seetõttu mõnedki peidavad oma nimekest.


Külaline

#484 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2011-09-22 18:37

#478: - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Tõepoolest on siin ehk igasuguseid inimesi, neid kes enam ei ole koguduse liikmed, kes on pasiivsed liikmed, kes veel ei ole koguduse liikmed ja kes ei kavatse selleks ka saada. Kas see häirib kedagi?

Ma ei nimetaks kellegi rahulolematuse avaldust lausa vennavaenuks. Pigem on vennavaen kas ignoreerivat või siis karistavat laadi nähtus. Kes salgab Jeesust? Ikka nimesid paluks, milleks vihjata!

Keegi siin muretses kaaskristlaste palvetamisharjumuste pärast. Selle vastu aitab taktitunde arendamine.

L.

#485 Re: Re: Re: Re: Re:

2011-09-22 18:44

#474: - Re: Re: Re: Re:

Olen kristlane ja ma pole kiriku töötegija, ent kuni ma kuulun veel kuskile kogudusse, ega pole päriselt otsustanud sel moel kristlaskonnaga lävimisest loobuda, huvitab mind väga, mismoodi juhitakse seda organisatsiooni, kuhu ka mina koguduseliikmena kuulun.

 

VEIKO RÄMMEL

#486 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2011-09-22 18:47

#485: L. - Re: Re: Re: Re: Re:

Aga uuri ona koguduse pastorilt ja nõukogu esimehelt.Ilmselt saad pädevad vastused.


Külaline

#487 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2011-09-22 18:48

#484: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

 Miks probleemi teha.
Eespool on juttu koguduse liikmetest, see oli märge, et kõik ei ole, ilmselgelt. On hoopis kauged. (Arusaamatused jääksid ära, kui vastused läheksid aluseks olnud kommentaaride järele)

Jeesuse salgamiseks ei pea Tema olemasolu eitama, piisab, kui toimida Tema öelduga vastuolus.

Miks veel kindaid heita. Eenok Haameri sõnadest peaks ometi abi olema?

488
Külaline

#488 Re: Re: Re: Re:

2011-09-22 18:49

#483: ivopill - Re: Re: Re:

EV seadused võivad ju kaitsta, aga kirikutest tõrjutuid ei pruugi see sugugi lohutada.

VEIKO RÄMMEL

#489 Re: Re: Re: Re:

2011-09-22 18:49

#483: ivopill - Re: Re: Re:

Teades kah veidi Valgas toimunust nõustun 100% Ivo mõtteavaldusega. Seda suppi annab seal veel kaua helpida, eriti suhete rikkkumist kohaliku võimuga.


Külaline

#490 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2011-09-22 18:51

#485: L. - Re: Re: Re: Re: Re:  

 Palun, EELK kodulehel on kõik olemas.

VEIKO RÄMMEL

#491 Re: Re: Re: Re: Re:

2011-09-22 18:52

#488: - Re: Re: Re: Re:

On ju öeldud: "Armasta patust, kuid vihka PATTU!" Heino Nurk ja temataolised on PATU LIHAST JA LUUST KEHASTUSED.Nad ei kahetse, ei soovi paraneda, vaid levitavad oma tõbe. Ma ei ole küll kuulnud, et kedagi tyeist tõrjutud oleks? Sa ise ei taha ka nakkushaigega koos olla ja tõbe saada!

VEIKO RÄMMEL

#492

2011-09-22 19:02

Ka mina olen sunnitud oma austatud Õpetaja Eenok Haameri ees vabandama, läksin siin liiga põlema selle absurdsuse peale. Palun andeks.
488

#493 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2011-09-22 19:16

#491: VEIKO RÄMMEL - Re: Re: Re: Re: Re:

Ma pole kindlasti esimene ega viimane (hetero), kes autoritaarsetelt kirikutegelastelt põhjendamatult ja alatult "peksa" saanud. Selliseid tolguseid pole ehk väga palju, kuid piisavalt, et tooni anda. Seda enam, et neile lisanduvad ju ka need, kes oma klanni poissi õigustama ja toetama tormavad või paremal juhul vaid vaikiva heakskiidu toimuvale annavad.

Inimeste represseerimine, tõrjumine, "surnuks vaikimine" jms koha kätte näitamine on minu silmis kindlasti palju jäledam patt kui homoseksuaalsus. Eriti, kui sellega tegelevad vaimulikud ja "kristlikud" töötegijad, kes peaks olema kutsutud inimesi Jumala juurde juhatama, mitte oma isikliku ego upitamisega tegelema.


Külaline

#494 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2011-09-22 19:18

#493: 

Täpselt minu mõte!


Külaline

#495 Re: Re: Re: Re:

2011-09-22 19:28

#483: ivopill - Re: Re: Re:

 

Sain ,ivopill, su  seisukohtadest aru ning võtsin teatavaks. Tajusin nende ridade vahelt äärmist ärritust,vihkamist ja agressiooni, seega ei pea mõttekaks  kahekõnesse rohkemat  lisada. Ehk muutub olukord rahulikumaks.

Kahjuks heidab  vihahoos väljapaisatud "kirikulõhkujad ja pederastid" varju Eenok Haameri kommentaarile.

Manifesti võib vabalt tagasi võtta ja kõik inimesed ei ole teaduskraadiga ega ka ehk piisavalt kõrgel positsioonil, et nende arvamust tõsiselt võtta, kuid asi on siiski juba avalikuks tulnud- ju siis teisiti ei saadud või ei osatud.

 

 

ivopill

#496 Re:

2011-09-22 19:40

#492: VEIKO RÄMMEL -

Nõus. Eenoki ees vaikigu kõik kurjad huuled. Loen tema kommentaari juba kolmas kord , loen ja mõtlen, et Eenok tõesti oskab ja mõistab. Öeldakse, et igal linnul oma laul. Nõus. Ja eks igalühel ka oma anded. Jälle nõus. Kui oma häält siin kommentaariumis võrrelda kaarna sõjaka kraaksuga, siis Eenok on kui lõokene kevadise välja kohal. Ja huvitav see, et üle lahinguvälja ja tapluse mürina on see kuulda. Kasvõi hetkeks peatuvad sõjariistad ja....karta küll, et tapelus läheb edasi, aga midagi on muutunud. Me oleme seda rahuhetke kuulnud ja tajunud. Ja aru saanud, et saab ka nii. Paraku igal linnul oma laululugu. Ja nootabeene, vaatamata leebusele ja armastusele ei kiida Eenok pattu heaks. Ega püüa iga hinna eest igaleühele meele järgi olla.

Aituma,ole meheks, Eenok, et sa meil olemas oled! Andku Jumal meile sind veel kauaks!


Külaline

#497 Re: Re: Re: Re: Re:

2011-09-22 19:43

#495: - Re: Re: Re: Re:  


Karm tõde? Varjuheitja?

Jeesusele ei heida mingit varju Tema sõnad "Te rästikute sugu".


Külaline

#498 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2011-09-22 19:47

#494: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Ja minu mõte ka. Uskumatu, et viha, põlgust ja üleolekust pungil  teksti väljutajad peavad end samas armastavateks inimesteks.Üleolek kellegi suhtes on lihtsalt illusioon, ei muud.


Külaline

#499 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2011-09-22 19:52

#498: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

 Lüsiks, missuguseid nähtusi Teie patuks peate? Nii Pühakirja järgi kui  ilmaliku arusaama järgi.

Karistusseadustikust väljakirjutusi ärme hakka tegema.

Tänan.

ivopill

#500 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2011-09-22 19:52

#493: 488 - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

”Su kuub see passib minule,

sa anna tema mulle!

Siis külm teeb otsa minule! –

nonoh! – sa mässad jälle!”

J.Liiv

Tsiteerin 488:

Inimeste represseerimine, tõrjumine, "surnuks vaikimine" jms koha kätte näitamine on minu silmis kindlasti palju jäledam patt kui homoseksuaalsus.

nii et ole aga vait ja lase pederastidel endale pähe istuda, oma hinge roojastada ja Kristuse püha Kirik soodoma kloaagiks muuta. Muidu oled siin maailmas "vihakõneleja" ja tuleviku perspektiivis "jäle patune"....