Humanistliku kristluse manifest

Quoted post

Eenok Haamer

#480

2011-09-22 18:23

Kallis poeg Jaan (Lahe), sa oleksid pidanud enne mõtlikult lugema Luuka 14,31 ja 32. Enne sõttaminekut tuleb nõu pidada. Mis on su sõjakast kavatsusest saanud? Sa tahtsid maailma parandada ja mõtlesid hakata kirikust peale. Mõte võis olla hea, aga teostus viitab kiirustamisele. Mõtle järele, kes või mis sind ärritas. Tunnen sind pikka aega ja tean, et sa vahel ägestud ja siis see pärsib su mõtlemist ja kujundab väljaütlemised, mis esiteks võivad olla sinu meelest suisa õiged, aga vähene läbikaalutus saab hiljem selgeks.
Olen teeninud vaimulikuna 48 aastat ja olnud ka ise sageli üsna kriitiline, ent mu kogemus on, et selles kirikus on võimalik töötada. Mis puutub aga kõigi kirikute (EKN) poole pöördumisse, siis sellise manifestiga küll sel maastikul mitte midagi ei muuda. Olen pidanud oikumeenilist suunda väga tähtsaks, aga ütlen sulle, et tulemusi võib saavutada päris teistsugusel viisil, ja mitte peale pressides. Manifest on vallandanud palju sõnavahtu kommentaariumites, palju üksteise solvamisi ja solvumisi. Nii mõnigi on haiget saanud, aga kas ka õppinud? Ma kahtlen selles. Küsin, kas manifesti näol on tegemist humanismi või kristlusega. Neid kahte ei oska ma kuidagi üheks sõnapaariks liita. Humanism on inimese keskne, kristlus on tulenenud Jeesusest Kristusest, kes on Jumalast läkitatud maailma ja peaks olema seega Jumala keskne. Pealkirjas on midagi viltu.
Ometi üks kasu, mida sa tõenäoliselt ei osanud ette arvata, Martin Lutheri Ühingu ja Augsburgi Usutunnistuse Seltsi liikmed, kas nüüd küll kõik, oled ühele poolele saanud.
Mul on ettepanek. Kui sa midagi head oled saavutanud, siis võiks nüüd joone alla tõmmata ja selle manifesti humanistlikel kaalutlustel lihtsalt tagasi võtta. Praegune asjade käik, kõrvalistesse probleemidesse ja hoopis teise suunda hajumine, on juba näidanud, et sel manifestil ei saa olla ülesehitavat ja üldist vaimulikku kasu toovat tähendust. Kahju on ainult, et selle avaldamisega meedias on kallatud kristlikule usule sogast vett, mis kirikul sellest merest välja ujumise üsna raskeks teeb. Tasand paneb parastama: näed, kuidas nad ainult tülitsevad. Kirjavahetus liigub aina madalamas suunas. Sekkuvad need, kes paraku üldse ei valda temaatikat.
Aga meie pole ju sinuga tülitsenud? Vähemalt mina pole tahtnud. Kahju, kui sina seda sooviksid.

Eenok Haamer

Vastused

Laura

#515 Re: Hea Eenok Haamer

2011-09-22 21:34:40

#480: Eenok Haamer -

Ma arvan, et Teil endal on aeg lahkuda!  Teie kiri ütleb kõige. Just Teiesuguste pärast kaovad usklikud kirikutest. Ja see, et Teie õppeasutuses õpib juba ei tea kui mitmendat aastat Veiko Rämmel, keda suur osa eestlastest peavad lihtsalt tatipritsijaks, ütleb ka Teie kooli kvaliteedist kõige. Ega asjatult ei klassifiktseerinud Kultuuriminsteerium Teoloogia Akadeemia õpetuskvalifikatsiooni tagasi. Just sellistest teoloogidest kirjutas Lutheri fänn. Te istute kesk-ajas ja hoiate oma võimust kümne küünega kinni. Küsimus pole üldse tülitsemises, veel vähem peale pressimises. Kui juba sellist manifesti näeb Eenok Haamer ohtlikuna, siis on selge, et Jaan Lahe on pannud naela pihta!