Humanistliku kristluse manifest

Quoted post

Jaan Lahe
Selle petitsiooni autor

#736 Re: Re: Autori kommentaarid

2011-09-24 18:58

#732: Veiko Vihuri - Re: Autori kommentaarid

Tere, Veiko! Väga tõsine küsimus Sinult. Ma kardan, et see punkt, mis puudutab kiriku olemust, võib problemaatiline olla õigeusu ja roomakatoliku kiriku liikmetele. Protestantidele see ilmselt probleemne pole. See ei tähenda aga, et õigeusklik või katoliiklane ei võiks toetada manifesti muid punkte. Mulle meeldiskid ka kindlamad õpetuslikud seisukohad, aga praeguses EELKs on väga raske aru saada, mis on see siduv õpetus. Sest põhikiri nimetab vaid EELK õpetuslikud alused, mitte ei normeeri neil rajanevat õpetust. Õpetuslike aluste hermeneutikast ei ütle põhikiri midagi. Ma ei väida, et kõik vana ja traditsiooniline on halb. Hoopiski mitte. Hindan väga kiriku ajaloolist pärandit (nii vaimset kui ainelist). Küsimus on, kuidas tõlgendada õpetust muutuvas maailmas, nii et see säilitaks selle, mis on kõige olemuslikum - kuulutus lunastusest Kristuses. Ma kutsungi viimase küsimuse üle arutlema, sest ma ei poolda ristiusu muutmist mingiks üldinimlikuks sotsiaaleetikaks.

Vastused

Veiko Vihuri

#745 Re: Re: Re: Autori kommentaarid

2011-09-24 19:50:34

#736: Jaan Lahe - Re: Re: Autori kommentaarid

Jaan, tänan Sind vastuse eest. Küsin veel seda, kas kavas on muid aktsioone? Küsin sellepärast, kuna Heino Nurk kirjutas eespool, et "Päris kindlasti ei jää see manifest viimaseks avalduseks".

Ja kuidas kavatsete manifesti taotlusi hakata ellu viima, kui EKN-ilt või EELK juhtidelt otsest seisukohavõttu või reaktsiooni ei tule?

VEIKO RÄMMEL

#809 Re: Re: Re: Autori kommentaarid

2011-09-25 10:29:22

#736: Jaan Lahe - Re: Re: Autori kommentaarid

Tänan vastuse eest, kuid minu nägemust mööda ei anna see vastust vaid hoopis sogastab vett. Manifesti on asunud toetama homopooldajad ja naisõiguslased, ka ateistid, tõlgendades seda hoopis oma ideoloogiatele heakskiidu andmisena Kirikus - seega usu ja Kiriku lammutamisena. Vähe sellest, lisaks on mõni, näiteks hea koolivend Kalle Gaston saanud siit ilmselt inspiratsiooni reinkarnatsiooni sisseseadmiseks kirikus. Tule taevas appi, kui laenata sõnu, meie ultraliberalistist peaministrilt.

See kiriku olemuse ja ülesande probleem on oluline ka luterlastele. Pealegi Eenok Haameri õpilasena pean vajalikuks rõhutada, et olen usuküsimustes oikumeeniliste vaadetega ja ei saa kiita heaks kirikute lõhestamist. Jumal on üks, õpetus on üks, iseasi, et meie inimesed oma piiratuses Teda ja õpetust erinevalt tõlgendame.

Sallimatus ei ole täna probleem Kirikus. Probleem on  "sallivuslaste" sallimatus traditsionalistide ja kõige suhtes, mis nende vaatega ei ühti. Vaikima sundimine. Vaadake ise, millise rõõmsa üleüldise meediakisaga Teie manifesti tervitati. Meie märgukiri traditsioonilise perekonna toetuseks ja homopropaganda vastu vaikiti aga maha. Ma ei kurda, seda oligi oodata sellelt sekulaarselt ja kõike lammutavalt liberalistlikult maailmalt. Kas sellele tendentsile kaasaaitamine oli ka Teie eesmärk?

Peatselt avaldan ka pikema kirjutise Teie manifesti kohta. Andestust, kuid ma olen veendunud, et "suur meedia" ka selle,  kui mittesobiva maha vaikib. Ootan huviga tänaõhtust AK eriväljaannet, saab näha kas ka vastaseid lastakse sõna sekka öelda või saab see olema samamoodi kallutatud nagu Eestis kombeks. "Gei kristlaste" (mis naljakas sõnavärdjas, eks) kaasasutaja Meelis Süld on juba asunud Teie manifesti oma ERR saates kiitma! Mina tunneksin sellise kiitja tõttu häbi.

Tänu tahan Teile aga ka avaldada, nagu ka hea Õpetaja Eenok Haamer eespool mainis,. Augsburgi Usutunnistuse Seltsi ja Martin Lutheri Ühingu, kui seni ideoloogiliselt EELK.s vaenujalal seisnud tiiva ühendamise Te saavutasite. Siirad tänud ja olgu kiidetud Jumal! Seda halvem ideoloogiale, mille eest seisate - "ülisallivusele ja kõikelubatavusele!"

Olge hoitud!