Humanistliku kristluse manifest

Sohvi

/ #774 Re: Re: Jaan Lahele:

2011-09-24 22:42

#737: Jaan Lahe - Re: Jaan Lahele:

Selles viidatud seletuses kahjuks ei sisaldu definitsiooni, vaid seal võib lugeda ebamäärast pikka ja ümmargust juttu nn. humanistliku kristluse kohta.

Ole hea ja pane ühe lausega kirja nii kristluse kui humanistliku kristluse definitsioon, millest oleks näha, mille poolest need kaks teineteisest erinevad ja mis kvaliteetidelt teine ületab esimest. Sinu haridus peaks seda võimaldama.

Sinu formuleeritud Manifesti järgi kristlusest üksi ei piisa, vaid on vajalik tõusta sellelt veel kõrgema tasemeni: humanistliku kristluseni. Seega eelmise arenguastme humanistlikkus või humaansus olevat kuidagi poolik või puudulik. Kas ma mõistsin õieti?

Omalt poolt väidan, et kristlus on kristlus ega saa rohkem "kristlusemaks", kui sellele juurde riputada humanismi retoorikat nagu kulinaid; Jeesuse rõõmusõnum on inimesekesksuse lagi, samas pisendamata Jumala autoriteeti ja õigusi. Seevastu humanism, nii nagu seda klassikaliselt mõistetakse (ja nagu R. Saard selle ka ausalt välja ütles), tõstab inimese huvid ja õigused ülemaks Jumala omadest. Humanism on säilitanud inimese väärtuse, - ses osas on ta Jeesuse õpetusega enam-vähem identne; kuid on redutseerinud Jumala väärtuse/õiguse poolikuks, alamaks või päris olematuks. Iseloomulik on, et angloameerika keeleruumis on humanismi mõiste kasutatav tähenduses, mida siinmail mõistetakse ateismina.

Püüan eeltooduga täpsustada meie argumentatsiooni põhitermineid täpselt ja universaalselt mõistetavana. Et jääda nende juurde ka edaspidi, vältimaks teineteisest möödarääkimist ehk müra. Nii nagu teadlastel kombeks. Filoloogilised ebamäärasused jäägu kõrvale.

Väidan, et sinu sõnastatud nn. humanistlik kristlus ei evi vähimatki eriomast sisu võrrelduna kristluse mõistega, mis on kõigile üldteada ja üsna üheselt mõistetav.

Kordan palvet anda mulle viiteid, kas veel keegi tuntud teoloogidest või filosoofidest peale sinu on kasutanud humanistliku kristluse mõistet.

Olen kindel, et sinu vahe loogiline mõistus suudab mulle adekvaatselt vastata.