Humanistliku kristluse manifest

Külaline

/ #992

2011-09-28 10:41

Jaan Lahe: Tere!
Püüan ikka küsimustele jõudumööda vastata. Aeg, mil saan siin kommentaariumis olla, on lihtsalt ülimalt piiratud ja kuigi ma tõesti soovin dialoogi, olen ma seda meelt, et see kommentaarium pole selleks kõige parem paik. Ja mul on ka ebameeldiv võtta sõna kommentaariumis, kus inimesed üksteist sõimavad ja oma isiklikke arveid klaarivad. Eeldan täiskasvanud inimestelt siiski mingit käitumiskultuuri. Alustan siis taas esimesest küsimusest, mis on humanistlik kristlus. Arutasime kolleegidega alternatiive sellele mõistele ja leidsime, et üks võiks olla kristlik humanism. Aga siis oleks rõhk humanismil, meil on rõhk kristlusel - see on primaarne. Ja humanistlik kristlus on selline kristluse vorm, mis väärtustab inimest kui isiksust, mõtestades inimese väärtust kristlikult (jumalanäolisus, Jumala inimesekssaamine inimeste pärast, Jeesuse ristisurm inimeste pärast). Olen seda meelt, et humanism ja kristlus pole olemuslikult vastandid - vaid teatud ristiusukäsitlused vastandavad neid ja selliseid me vastustame. Rääkisin sellest viimases Kiriku elu saates ja kirjutasin Eesti Kirikus oma arvamusloos. Ajalooliselt peituvad õhtumaise humanismi juured suuresti kristluses.