Humanistliku kristluse manifest

Quoted post

DiaTheo

#1306 Nõiaring

2011-10-08 18:35

Piibliga piibli vastu ei saa, selle pisiasja on inimlikkuse apologeedid unustanud.
Et piiblit ründama hakatakse, teda muuta ja "parendada" püütakse, seda nägid piibli koostajad kenasti ette. Juba enne, kui piiblilood ühiste kaante vahele pandi.
Üks näide ka:

"22 Ärge puudutage minu võituid
ja ärge tehke kurja minu prohvetitele!"

Manifesti koostajad on aga otsesõnu "minu võitute" vastu välja astunud!

Piibel, ristiusk kestab seni, kuni teda "parendamise" eest kaitsta suudetakse.

Rootsis ja mujalgi, kus kirik märkimisväärseid mööndusi aktsepteerima on hakanud, elatub kirikuinstitutsioon kogudustest. Kõik mööndused on seal kaalutud - kui lubame seda ja seda, siis kahaneb kirikuliste hulk seda ja sedavõrd aeglasemalt. Umbes nii.

Ilmselt elatub kirikuladvik Eestis rohkem muudest allikatest, ta pole kirikuliste määrast nii otse sõltuv. Seepärast polegi Eestis ametliku kiriku poolt mööndusi eriti loota. Kui just need "muud allikad" survet avaldama ei hakka!

Vastused

Külaline

#1307 Re: Nõiaring

2011-10-08 18:51:56

#1306: DiaTheo - Nõiaring

"Kui just need "muud allikad" survet avaldama ei hakka!"

.. kui nüüd 2/3 neist "muudest allikatest"  just kiriku enda lätetest ei pärine...

Harri Kingo

#1311 Re: Nõiaring

2011-10-08 20:22:08

#1306: DiaTheo - Nõiaring

Ma nagu pole märganud, et keegi püüaks olla piibliga piibli vastu, kuidagi piiblit muuta, teisendada, ümber kirjutada, veel vähem rünnata - ju su ateistlik pilk lihtsalt leiab seda, mida igateb leida. Keegi ei kavatse Leonardo da Vinci Madonnat kasaegselt ümber maalida, Dantet ümber kirjutada või Püha Peetri Katedraalist ehitada diskosaali. Kust sul sellised nägemused, ega ma teagi.

Teiseks, usu kohta sulle selgituseks tõsiasi, mida sa pole teadnud kõik need ligi 10 aastat, mil oled olnud aktiivne ateist usuteemades: usk ei ole arvamine, teadmine, oletus ega hüpotees, et piiblitekstid on Jumala otsene kõne, 1:1 Jumala Sõna või absoluutne tõde - lausa lause lause haaval. Kristlus pole sünonüüm piiblile ja usk on täiesti midagi muud kui tekstide absoluutselt tõesteks pidamine. Usk ei ole millegi arvamine, millegi tõeks pidamine, millegi tõena võtmine.

Sa oled elanud kõik oma netiaastad sellises oma "teadmistes" usu kohta, et see on piibliteksti 1:1 tõeks pidamine ja kõik oma "teoreetilised" targutused ja nn "teoloogiad" seeläbi puhtalt metsa kirjutanud. Ma ju olen sulle sadu korda öelnud - hea oleks mitte kusagilt netikatketest oma "teoloogiat" kokku korjata, vaid midagi ka õppida teemast.