Humanistliku kristluse manifest

Quoted post

allakirjutanu

#636 Manifesti kohta

2011-09-23 15:45

Enne kui päris delfiks kätte ära läheb, tahaksin veel öelda, et minu arvates on manifest väga hästi ja selgelt sõnastatud ja mind paneb tõsiselt imestama, kui vähe on allakirjutanuid. Ilmselt mängib mõningast rolli see inetu kätš, mis siin kommentaariumis toimub, inimesed ei soovi ennast sellega seostada, määrida.
Paljud siin sõna võtnud näikse arvavat, et kristlus ja humanism on üksteist välistavad mõisted. Minu meelest on see küll suur eksitus, ja üks põhilisi asju, millele manifest ka viitab. Kui küsimus on selles, kas õigus on Jumalal või inimesel, siis siin pole ju kahtlust. Lihtsalt, kes meist on see inimene, kellele Jumal oma tahtmise kõige täpsemalt teatavaks on teinud? Mine võta kinni, eksole. Terve ristikiriku lugu on täis neid vaidlusi (ja võitlusi). Nii et pole asi nii lihtne, et humanism paneb inimese Jumalast ette. Kirikuajalugu jutustab küllalt neist, kes Jumalat justkui kõige ette pannes inimestele kõvasti liiga teevad. Sellepärast ma soovitan olla ettevaatlik kõigil neil, kes arvavad end ilmeksimatult teadvat, keda ja mida Jumal sallib või mitte. Kirik võiks 21.sajandil (ja alati) keskenduda vähem hukka mõistmisele, rohkem rõõmu ja tröösti pakkumisele.

Vastused

Külaline

#638 Re: Manifesti kohta

2011-09-23 15:49:09

#636: allakirjutanu - Manifesti kohta 

Küsimus: kas inimene lõi kõik selle, mis on, ka enese? Või oli Loojaks Jumal?

See määrab.

Valik on sinu.

Külaline

#685 Re: Manifesti kohta

2011-09-23 22:15:18

#636: allakirjutanu - Manifesti kohta

Sellel polegi nii suurt tähtsust kui palju allkirju kogutakse. Manifest on juba nüüd täitnud oma ülesande. Ega Eenok Haamer muidu poleks reageerinud.