Humanistliku kristluse manifest

Külaline

/ #600 #591

2011-09-23 13:05

Kui ka nende 46 protsendi jaoks uksed lahti on ja nad, nagu väidetud, tulevad, siis peaks ju päris hästi olema. Ei saa ju jätta arvestamata, et nõukogude perioodi tulemusena on absoluutne enamik inimestest võõrutatud kirikust ja ühiskond muutunud sisuliselt paganlikuks. Mis neil üldse kirikusse asja, mida neil oma arust veel ei ole? Neid ei maksa ka süüdistada, et nad ei saa aru ei ristiusu terminitest ega temaatikast. Mina ka ei läheks pühakotta ajal, kui seal hiina keeles riitust peetakse. Kui ma aga sinna üldse lähen, ka muul ajal, ja see mulle tähtsaks saab, õpin ehk ka hiina keele ära. Rahva usulise hariduse puudumises on siiski ülekohtune ainult kirikut süüdistada, eilne vastupanuvõitluse päev võiks seda meelde tuletada. See, et kirikuid suudeti säästa ja et igal pühapäeval käib jumalateenistustel tuhandeid (ka need 5 protsenti tähendavad seda)on võimalus ja seeme kogu rahvale. Kui kirik kaotaks oma erisuse ja näo ja "avaks ennast" kogu ülejäänud ilmalikule ühiskonnale, teisisõnu, samastuks sellega (sest muidu ikka mõni viriseb, et mind ei mõisteta ja taheta), milleks teda siis üldse vaja oleks - selline ühiskond on ju väljaspool kirikut domineerivalt täiesti olemas ja kõigile kättesaadav.